AIA North Carolina Eastern Section

2010 Eastern Section Design Awards 2

Award Winner 1  Award Winner 2  Merit Award  Honorable Mention


Award Winner

SFL+A Architects - William F. Bethune Center for Visual Arts

DESCRIPTIVE DATA

Project Name: William F. Bethune Center for Visual Arts

Completion Date:   March 2010

Location of Project: Fayetteville NC

SHORT DESCRIPTION OF PROJECT:

 

The William F. Bethune Center for Visual Art is a commitment by Methodist University to expand its undergraduate art offerings into one of the regions only Master’s of Fine Arts degree programs. Central to that decision was the commitment to design a new free standing facility that would become an important signature building on their campus that could be used as a campus and community resource for teaching, producing and displaying visual art.

SUPPLEMENTAL INFORMATION:

Architect’s Statement Concerning Design Program and Solution:  

The building is comprised of six teaching areas for painting, graphics, printmaking, photography, digital media and lecture room arranged to take advantage of north daylight organized along a spine of core support spaces. The public front of the building has large expanses of glass to highlight the student gallery within and provide maximum visibility of the activity to the campus and adjoining sculpture terrace.

Type of Construction:

The building is slab on grade building, primarily of load bearing CMU construction supporting an engineered wood timber roof structure and deck with a white EPDM roof. The exterior finishes include brick, architectural block, architectural metal panels, aluminum windows, storefront and exposed wood structure. Interior finishes include painted gypsum board and CMU walls, sealed concrete, epoxy terrazzo and bamboo flooring with exposed wood structure and mechanical systems as part of the architectural design of the building. The mechanical system is a gas-fired boiler and electric chiller with air circulated through a central air handling unit with digital controls.

Physical and Environmental

Methodist University is a collection of classic 1950’s architecture and previous building programs have focused on more traditional additions to the campus and abided by a strict “sloped green metal roof policy”. To get around this policy and create a signature building for the art department the roof was inverted into a “butterfly” or as Methodist has coined “Monarch” roof. The angles of the roof play-off of the honeycomb sunscreen design of theStevens and Wilkinson buildings and allow for the day-lighting of the north facing studios and large “front porch” sculpture terrace. It is hoped that the new lines of the Art Building will inspire future buildings that build on an appreciation for the classic design of the original 1950’s campus.

Sustainability Features:

Daylighting and stormwater

Budget:

Construction Cost: $1,770,900