AIA North Carolina Eastern Section

2010 Eastern Section Merit Award

Award Winner 1  Award Winner 2  Merit Award  Honorable Mention


Award Winner

Merit Award - Oakley Collier Architects

DESCRIPTIVE DATA

Project Name: Roanoke Electric Cooperative Office

Completion Date: January 2010

Location of Project: Ahoskie, North Carolina

Short Description of Project:

The Roanoke Electric Cooperative Office consists of a 19,700 square foot office area; a 19,000 square foot warehouse; and a 3,800 SF shop. The facility is located in the geographic center of the service area, which is important to a company which prides itself on superior service. The company wanted a new, progressive looking building to represent the progressive growth of the company. The entry features a barrel vaulted roof supported by a steel structure intended to imitate the structure of electric structures.

Type of Construction:

Steel frame with cold formed steel stud curtain wall, brick veneer and continuous rigid roof insulation with single ply TPO roofing. Wall construction utilized rigid cavity insulation (inverted insulation system -pulls the dew point away from the internal stud, keeping water out it the stud cavity) combined with full stud cavity fiberglass batt insulation for higher thermal performing wall system. Mechanical and electrical systems included VAV boxes, DDC controls, occupancy sensors to allow for more efficient operation and interior environmental control.

Physical and Environmental:

The site is situated on open field previously used for farming. The building was situated on the site to accommodate both public and employee access and parking while providing for storm water management. The building pad was elevated only to the extent necessary to provide for storm water run-off minimizing the impact on the site. Where possible excavated earth from detention ponds was used on site. Recycled material was utilized in the utility yard area to provide vehicle access and to minimize the use of pavement.

Sustainability Features:

Mechanical and electrical systems utilize VAV boxes, DDC controls, and occupancy sensors for efficient interior environmental controls. High efficiency glazing is used to improve thermal efficiency of glazed openings. A white roof helps to reflect incoming solar radiation. Storm water is collected. The gravel area behind the building uses recycled asphalt.

Budget:

$6,500,000